İstanbul Teknik Üniversitesi 2013-2014 Bahar yarıyılı mezunuyum. Şu anda bir yandan Kerem Piker Mimarlık'ta çalışırken bir yandan da yine aynı okulda Mimari Tasarım programında eğitimime devam ediyorum.
Kent farklı tür bireylerden oluşur, aynı tür bireyler kenti oluşturamaz.”
Aristo
Proje genel olarak şu anda içeriği ve nasıl devam edeceği vs gibi konularda çok da açık olmayan ancak daha önceki uygulamardan tecrübe edildiği üzere bir çeşit sosyal ve fizksel yıkım araçlarından biri haline gelen “dönüşüm” kavramıyla aynı cümle içinde sıkça beraber telaffuz edilen Kağıthane’de ıslah çalışmaları devam eden Cendere kıyısında kamu erişimine kapalı bir halde bir çeşit otopark/depo olarak kullanılan alanda bölgenin “dönüşümü” ve mevcut veriler, gelecek projeksiyonları da göz önünde bulundurularak hem sosyal hem de işlev olarak “karma” kullanımlı bir yaşam alanı tasarlamayı amaçlar.
Kağıthane’nin sınırında bulunan Büyükdere Caddesi ve çevresinin artık taşıyamadığı servis sektörünün(ofis ve çalışma alanları) yavaş yavaş şu anda hala çoğunlukla konut alanı olarak kendini var eden Kağıthane bölgesine kaydırılması planlanmaktadır. Bu şekilde bir dönüşümden sonra bölgede sosyal dönüşüm de kaçınılmaz olacak, mevcut sakinler kent içinde “yer değiştirmeye” zorlanacaktır. Proje bu bağlamda kentin bu bölgesinde yaşanabilecek durumu hafifletmek amacıyla bu iki farklı sosyal karakteri (eski ve yeni) bir araya getirrmek için temel bir ihtiyaç olan barınma gibi bir tema ile yola çıkar. Bu davranış tasarımda farklı tipte konutlar olarak ilk akla gelecek şekilde vücut bulur. Kağıthane çevresinde yapılan konut/yaşam alanı incelemeleri sırasında mevcut yerleşimlerden çıkarılan artı ve eksiler de proje sürecini etkiler. Bu yerleşkenin kendi içine kapalı olmayıp başta bölge sonra dolaylı olarak kente de hizmet edebilecek, onunla etkileşebilecek, aynı zamanda kendi içinde yaşayanlar için de karşılaşma alanları yaratabilecek sinema, spor salonu gibi programlar, otoprak gibi bir altyapısal program, ticaret gibi hem herkese kolaylıkla hizmet edeibilecek bir program hem de ticaret birimlerinden elde edilecek gelirle kendini çevirebilecek bir işleyiş sistemi öngörülür. Bölgenin gelecekteki projeksiyonunda kendini gösteren ofis ve çalışma alanı hali de belirli ölçüde konut birimleri ile birlikte çözülmüş; bu iki “ayrı” karakterin bir aradalığında katalizor olarak da kat aralarındaki 0.00 kotundan erişimin de asansörler yardımıyla mümkün olduğu ortak alanlar ve teraslar kullanılmıştır. Bu ortak alanlar ve teraslar yer yer köprüler yardımıyla diğer konutlarla birleşitirlmiş; iki katına çıkarılmıştır. Zemin kotundaki ek birimlerin yerleşimi için konut girişleri üst kota taşınmış, elde edilen alan kamusal işlevler için değerlendirilmiştir. Tüm bu birimleri bir örtü ile örterek zeminde birimlerin kullanabileceği özelleşmiş yarı açık alanlar elde edilmiş, üst kotta da konutların kısmen özel alanı olarak çalışacak olan yüzey yaratılmıştır.
Proje alanının en dış sınırındaki yollar zemin kat planından da görülebileceği üzere rampalar(#3) ile zemin altındaki otoparka bağlanır.
Cendere caddesi kıyısında başlayıp projeye entegre edilen ve gezeneğin/örtünün bittiği noktada birleşerek küçük bir meydan oluşturan akslar yalnızca yaya ve bisikletli kullanımı içindir. Bu iki aks projenin besleyici ana omurgalarıdır. Bu aksların kesintisiz bir şekilde dereye ve onun karşısına ulaşması sağlanmış, böylelikle kıyı kullanımına dair olumlu bir adım atılmıştır. Yine kıyı kullanımını besleyebilecek nitelikte olan sinema(#9) yapısı da kıyıya yakın yerleştirilmiş, çatısı kıyıya doğru eğimli olacak şekilde rampalaştırılarak hem üst örtüye erişim sağlanarak konut girişlerine bağlantı sağlanmış hem de olası oturma/etikinlik dahilinde izleme amaçlı kullanılabilecek eğimli bir yüzey elde edilmiştir. Aynı mantık ve amaçla anaokulu(#4) ve okul kompleksinin de iki kolu rampalaşarak üst kota bağlanır.
Genel olarak vaziyet planında akslarla alan üçe ayrılmış, 1.bölge okul ve onu da besleyebilecek spor sahaları(#1a ve #1b) ve spor salonu(#3) ile çözülmüş, ortadaki bölge küçük esnafların birimleri(#10) ile organik bir biçimde çözülmüş, çoğunlukla ticarete ayrılmıştır. Ofislere hizmet edecek yemekhaneler(#6) de buradadır.
U şeklindeki okul yapısı(#4) kıyı kullanımı için ayrılan yeşil alandan bir parça kopararak kendi iç bahçesini oluşturur. Okulun girişi ana akslardan birinin üzerindedir, yemekhane idare ve okul bahçesine çıkışı olan sınıflar şeklindedir.
Orta bölgede olan Sağlık birimi(#5) acil ihtiyaçlara hizmet ettiğinden ana yola ve aksa yakın bir biçimde yerleştirilmiştir.
Üçüncü bölge sinema yapısının da varlığı sebebiyle kent içi her türlü sosyal kültürel ihtiyaç anında kiralanıp kullanılabilecek birimlere(#7) ayrılmıştır. Bu kompleksin idare birimi(#10a) de burada konuşlanmıştır. Aynı zamanda otoparkın ikinci ulaşım deliği buradadır.