ARA
 
2023202220212020
PROJELER
2019
ARCHIPRIX-TR 2019 JÜRİ RAPORUÖDÜL KAZANANLARPROJELERJURİ
2018
JURİÖDÜLLERPROJELERÖDÜL KAZANANLARARCHIPRIX-TR 2018 JÜRİ TUTANAĞI
2017
FOTOĞRAFLARARCHIPRIX-TR 2017 TUTANAĞIJURİÖDÜLLERPROJELERÖDÜL KAZANANLAR
2016
FOTOĞRAFLARARCHIPRIX-TR 2016 TUTANAĞIPROJELERÖDÜL KAZANANLARÖDÜLLERJURİ
2015
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLARÖDÜL TÖRENİ VİDEOLARIARCHIPRIX-TR 2015 TUTANAĞIJÜRİ RÖPORTAJLARI
2014
FOTOĞRAFLARPROJELERARCHIPRIX-TR 2014 TUTANAĞIÖDÜL KAZANANLARÖDÜLLERJURİ
2013
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2012
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2011
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLARJURİ RÖPORTAJLARI
2010
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2009
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2008
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2007
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2006
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2005
ÖDÜLLERJURİÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2004
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER





2018 - 2019 Akademik Yılı Jurisi

Başak Uçar ( Asıl Juri )

Başak Uçar 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü’nden lisans derecesini aldı. 2006 yılında “Mimari Tasarım Sürecinin Sayısal Tasarım Ortamında Bir Değerlendirmesi” başlıklı tez çalışmasıyla aynı bölümden yüksek lisans derecesini aldı. 2006-2011 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Mayıs 2009-Kasım 2009 (TÜBİTAK Yurtdışı Araştırma Bursu ile) ve Kasım 2010-Subat 2011 tarihleri arasında Hollanda’da TU Delft Mimarlık Bölümün’de ziyaretçi araştırmacı olarak çalıştı ve “Mimarlıkta Çevresel Zeka_Etkileşimli Sistemlerin Deneyimlenmesi” başlıklı araştırmayı gerçekleştirdi. 2011 yılında “Yanıt Veren Sistemlerin Ontolojisi Üzerine Bir Araştırma: Cisimleşmenin ve İnsan-Makine Etkileşiminin Değerlendirmesi” başlıklı tez çalışmasıyla ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden doktora derecesini aldı. 

2012 yılından bu yana TED Üniversitesinde Mimarlık Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır ve mimari temsil, hesaplamalı tasarım, etkileşimli sistemler konularında araştırmalar yürütmektedir.


Evren Başbuğ ( Asıl Juri )

Evren Başbuğ , 1981 yılında Ankara'da doğdu. 2003 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu; 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı'nı tamamladı. Ulusal ölçekte önemli mimarlık firmalarında çeşitli pozisyonlarda çalıştı. Profesyonel kariyeri boyunca ulusal mimari proje yarışmalarında kazandığı 4 birincilik, 4 ikincilik, 4 üçüncülük ve 9 mansiyonla birlikte ulusal / uluslararası platformlarda ve programlarda kazanılmış 46 mesleki ödüle sahiptir. Farklı projelerle 2012, 2013, 2017 ve 2018 yıllarında 6 kez WAF - Dünya Mimarlık Festivali kategori finalistliği, 2013 yılında İstanbul Modern / Genç Mimarlar Programı (YAP) finalistliği, 2012 ve 2016 yıllarında 'Yapı' ve 'Proje' dallarında 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülleri finalistliği (Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi) sahibidir.

Evren Başbuğ, 2018 yılında Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası ile 'Yapı / Kamusal Alan' dalında Ulusal Mimarlık Ödülü 'nü kazandı.

2011'den bu yana 8 dönem boyunca İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde ve 2 dönem boyunca Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2008 yılında 'Açık Kaynak Mimarlık Paylaşımı' mottosuyla yayın hayatına başlayan ' kolokyum.com ' mesleki paylaşım platformunun kurucularındandır. Halen İzmir Ticaret Odası Mimarlık Meslek Komitesi Üyesidir.

Profesyonel kariyerini İzmir'de, kurucu ortağı olduğu ' Stüdyo Evren Başbuğ Mimarlık Ltd. Şti. ' bünyesinde sürdürüyor. Son yıllarda uygulanmış önemli projeleri arasında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ve Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası bulunuyor.


Kerem Piker ( Asıl Juri )

 KEREM PİKER 1978 yılında Ankara’da doğdu. 2001 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden lisans, 2004 yılında ise Hollanda TUDELFT Mimarlık Fakültesi’nden yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. 2004-2010 yılları arasında EAA ile çalıştı. Proje sorumlusu mimar, tasarımcı ve ofis ortağı olarak rol aldı, çeşitli yayınlarda ve sergi tasarımlarında görev aldı. 2010 yılında Chicago Atheneum tarafından Avrupa’daki 40 yaş altındaki en iyi 40 mimardan biri olarak gösterildi.

2011 Yılında KPM-Kerem Piker Mimarlık ofisini kuran Kerem Piker, bu süreçte aralarında Manisa Belediyesi Hizmet Binası Yarışması 1. ödülü, MEB Midyat Eğitim Kampüsü Mimari Proje Yarışması 1. ödülü, Şişli Lisesi Ulusal Mimari Proje Yarışması Mansiyon Ödülü, Borusan Neşe Fabrikaları Ulusal Mimari Proje Yarışması Mansiyon Ödülü, İzmir Ulaşım Entegrasyon Merkezi Mimari Proje Yarışması Mansiyon Ödülü’nün de yer aldığı pek çok ödüllü projenin de tasarımını üstlendi. 2012 yılında Bomba isimli projesi ile 1. İstanbul Tasarım Bienali’ne katıldı. 2015 yılında Betonart Dergisi’nin 45. Sayısının konuk editörlüğünü üstlendi. 2016 yılında tasarımını gerçekleştirdiği Akyazı Kültür Merkezi XV. Dönem Ulusal Mimarlık Ödülleri Proje Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Kerem Piker 1998 yılından bu yana İTÜ, YTÜ, Gebze YTE ve Bilgi Üniversitesi mimari proje stüdyolarında ve ulusal mimari proje yarışmalarında jüri üyesi ve konuk öğretim görevlisi olarak yer almaktadır. Kerem Piker Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nun kuratörüdür.


Ersen Gürsel ( Asıl Juri )

1939’da İstanbul’da doğdu. Mimarlık eğitimini 1957-62 de Güzel Sanatlar akademisinde Y. Mimarlık yaptı. 1962 yılında Şehircilik Kürsüsünde asistan olarak atandı.

İspanya Hükümetinin bursu ile1966 yılında bir yıl Madrid’e yaşadı. Bu süre içinde İspanyol Yerel Mimarisi ile Kolonizasyon köyleri üzerine incelemeler yaptı.

1969 yılında Mimar Nihat Güner, Mehmet Çubuk ile Uluslararası Side ve Çevresi Turistik Düzenlemesinin yarışmasına katıldı.  Projeleri birincilik ödülünü alınca, aynı yıl EPA Şehircilik Mimarlık Atölyesini kurdular. 1973 yılında Aktur- Bodrum- Datça tatil siteleri projeleri gerçekleştirdiler.

1974’de Akademideki görevinden ayrıldı. Genç mimar ve öğrencilerin yer aldığı EPA Atölyesinde projelerini gerçekleştirir. EPA Grubundaki Yönetim değişikliği sonrası 1986 yılında Mimar Haluk Erar EPA’ya katıldı. 

Kentsel Planlama, Kentsel Tasarım ile mimari tasarım projeleri zamanla EPA Atölyesinin kimliğini oluşturmuştur.

Farklı zamanlarda Misafir Öğretim Üyesi olarak İTÜ- MGSÜ Üniversitelerinde stüdyo atölyelerinde öğrencilerle birlikte olur. Ulusal proje yarışmalarında jüri üyesi olarak görev almıştır. E. Gürsel Serbest Mimarlar ile Ulusal Ahşap Birliği Kurucu üyesidir.

1969’dan günümüze EPA Atölyesinde Kentsel Planlama, Kentsel Tasarım konseptinde projeler gerçekleştirmiştir

2014 yılında Mimarlar Odası Ersen Gürsel’e, mesleki yaşamı boyunca mimarlığı bir kültürel üretim alanı olarak algılaması, doğa ve yapılı çevreye saygılı duruşu, eğitim alanına verdiği katkılar, tekil yapıdan kent ölçeğine uzanan geniş bir yelpazede çeşitlenen, teori ile pratiği birleştiren kararlı ve ilkesel tutarlı tavrı nedeniyle, “Mimar Sinan Büyük Ödülü” verilmiştir.

2019’da Cité de l'architecture, Global Award for Sustainable Architecture Ödülü

EPA Mimarlık Ofisinde çalışmalarını aktif sürdürmektedir. 


Beril Kapusuz Balcı ( Yedek Jüri )

 

Lisans eğitimini 2009 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamlamıştır. Yüksek lisans derecesini 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin; doktora derecesini 2018 yılında Gazi Üniversitesi'nin Mimarlık Anabilim Dalı Programları'ndan almıştır. 2011 yılında Atılım Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde başladığı akademik kariyerine, 2012'de göreve başladığı ve halen görev yapmakta olduğu Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Dr. Araştırma Görevlisi olarak devam etmektedir. 2012 yılından bu yana mimari tasarım stüdyolarında görev almış; çok sayıda uluslararası çalıştayda atölye yürütücüsü olarak yer almış; 2019 yılında Erasmus Personel Hareketliliği Programı kapsamında West Pomeranian Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde ders vermiştir. Sanat ve mimarlık kuramı ve eleştirisi; görsel kültür, kent ve mimarlık ilişkileri üzerine sürdürmekte olduğu akademik araştırmaları, disiplinlerötesi bir çerçevede mekansal pratikler, sergileme olgusu ve sergi tarihlerine odaklanmaktadır. Yürütmekte olduğu seçmeli ders üzerinden araştırdığı ve 2013’ten beri profesyonel olarak pratik ettiği mimari fotoğraf ile ilişkili olarak çok sayıda sanatsal/mimari işin fotografik üretimlerini gerçekleştirmiş, çeşitli fotoğraf yarışmalarında seçici kurul olarak yer almış ve fotoğraf atölyelerinde yürütücülük yapmıştır.

 


Ömer Faruk Ağırsoy ( Yedek Jüri )

Ömer Faruk Ağırsoy 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile başladığı lisans eğitimine 2014 yılında mimarlık bölümüne geçiş yaparak devam etti. 2018 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümünden mezun oldu ve o yıldan itibaren yüksek lisans eğitimine aynı bölümde devam etmektedir. Öğrenciliği sırasında ve mezuniyetinin ardından çeşitli atölye, sergi ve akademik projelerde katılımcı ve yürütücü olarak görev aldı. Ankara'daki önemli mimarlık ofislerinde çalıştı. Bu süreçte çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalara katılıp ödüller kazandı.

2018 yılında Bologna için ürettiği mezuniyet projesi "Living with the Infrastructure" ile Archiprix Türkiye 2018 yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Aynı projeyle Archiworld Academy Award 2018 yarışmasını da kazanarak davet aldığı Amsterdam de Architekten Cie. ofisinde çalıştı. Güncel olarak ODTÜ Mimarlık Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmakta ve tasarım stüdyolarında, jüri ve atölyelerde görev almaktadır.