ARA
 
2023202220212020
PROJELER
2019
ARCHIPRIX-TR 2019 JÜRİ RAPORUÖDÜL KAZANANLARPROJELERJURİ
2018
JURİÖDÜLLERPROJELERÖDÜL KAZANANLARARCHIPRIX-TR 2018 JÜRİ TUTANAĞI
2017
FOTOĞRAFLARARCHIPRIX-TR 2017 TUTANAĞIJURİÖDÜLLERPROJELERÖDÜL KAZANANLAR
2016
FOTOĞRAFLARARCHIPRIX-TR 2016 TUTANAĞIPROJELERÖDÜL KAZANANLARÖDÜLLERJURİ
2015
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLARÖDÜL TÖRENİ VİDEOLARIARCHIPRIX-TR 2015 TUTANAĞIJÜRİ RÖPORTAJLARI
2014
FOTOĞRAFLARPROJELERARCHIPRIX-TR 2014 TUTANAĞIÖDÜL KAZANANLARÖDÜLLERJURİ
2013
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2012
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2011
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLARJURİ RÖPORTAJLARI
2010
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2009
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELERFOTOĞRAFLAR
2008
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2007
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2006
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2005
ÖDÜLLERJURİÖDÜL KAZANANLARPROJELER
2004
JURİÖDÜLLERÖDÜL KAZANANLARPROJELER





2014 - 2015 Akademik Yılı Jurisi

Prof. Dr. Nur Çağlar ( Asıl Juri )

2011. She is the founding Head of Department of Architecture.

She is a graduate of ADMMA and received her MSc and PhD degrees from Ankara University Department of Landscape Architecture in 1986 and 1992. She received a visiting scholarship in Landscape Architecture Department of Wageningen Agricultural University in the Netherlands between 1988-90.

Her research interests include architectural design issues, architecture and city in the fine arts and literature. She has widely published on architectural design education, linguistics and architectural space theories and concepts of urban landscape, literature and architecture in national and international publications.

In addition to her academic works she continues her practice in architectural design competitions, which she participates in with a various teams of designers including her studio partners and students.

She is the General Council Member of EAAE since 2014.

 


Brigitte Weber ( Asıl Juri )

Avusturya doğumlu olan Brigitte Weber 1994 yılında Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nü yüksek mimar olarak tamamladı.  1995 yılında Türkiye’ye gelerek Suyabatmaz Mimarlık kurucu ortaklığında çeşitli proje ve uygulamalar yapan Brigitte Weber, Türkiye'de imza hakkına sahip ilk yabancı mimar olarak 2005 yılında Brigitte Weber Mimarlık adı altında kendi ofisini kurdu. Bugüne kadar 150'nin üzerinde mimari ve iç mimari projeye imza atan Brigitte Weber'in önemli projelerinden bazıları; Borusan Holding Genel Merkezi, Eczacıbaşı-İşgyo Kanyon Rezidans, SIEC S Uluslararası Binicilik Tesisi, Trump Towers İstanbul, Next Level  Ankara dır. Çeşitli mimari ödüllerin yanında Mies van der Rohe 2013 ödülüne Trump Towers ile aday gösterilmiş ayrıca 2014 yılında  Avusturya Cumhuriyeti tarafından  Altın Liyakat nişanına layık görülmüştür. 2015 yılı itibariyle  İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

 

 


Enis Öncüoğlu ( Asıl Juri )

ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 1989 yılında mimar olarak mezun olmuştur. 1989 yılında şirket müdür yardımcısı olarak başladığı Öncüoğlu Mimarlık'da 1996 yılında genel müdürü olmuştur. 1998'den beri ortakları Önder Kaya, Cem Altınöz ve Cumhur Keskinok ile mimari çalışmalarını sürdürmektedir. Uluslararası kalite için 2004 yılında Hamburg'da, Claus Jungk ile beraber Öncüoğlu'nun uluslararası mimarlık firması olarak “ACP International” ofisini kurmuştur. 2007'de Rusya'daki projeler için tam lisanslı yerel mimari ofisi “ACP Mimarlık ve Mühendislik Rusya” şirketini kurmuştur.

Başlıca çalışmaları alışveriş merkezi, hastane, otel, konut ve ofis yapıları üzerine gelişmiştir. Türkiye, Rusya, Kazakistan, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da birçok proje gerçekleştirmiştir. 1997'den beri, 16 adet Rusya'da, 16 adet Türkiye'de ve 4 adet Kazakistan'da olmak üzere toplamda 36 adet alışveriş merkezi projesi gerçekleşmiştir. Ulusal mimarlık yarışmalarında 8 ödül kazanmış, ayrıca projeleri birçok uluslararası ödüle layık görülmüştür. Cepa Alışveriş Merkezi Cityscape 2009'da En İyi Ticari Proje ödülüne; Eczacıbaşı Ar-ge Merkezi Cityscape 2009'da “Highly Commended” ödülüne layık görülmüştür. Moskova'daki Metropolis Ofis ve Alışveriş Merkezi projesi 2009'da “En İyi Karma Kullanımlı Proje”, Ritz Carlton Moskova Oteli 2007'de “En İyi Otel”, Regions June ve Udelny Park Ramstore 2006 ve 2007'de “En İyi Alışveriş Merkezi” CRE ödüllerini kazanmıştır. Birçok ulusal ve uluslararası konferans ve seminerlere konuşmacı olarak katılmış; mimarlık ve gayrimenkul alanlarındaki tecrübelerini ve araştırmalarını paylaşmıştır. 2006 yılından beri, Öncüoğlu+ACP projeleri ile uluslararası sergi ve fuarlara katılmaktadır.  Evli ve bir çocuk babasıdır.


Kerem Yazgan ( Asıl Juri )

 

1969’da Ankara’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden 1993 yılında lisans derecesini aldı. 1996 yılına kadar Ankara'daki çeşitli mimarlık ofislerinde çalıştı ve mimari proje yarışmalarına katıldı. 1996'da bir ulusal mimari proje yarışmasında kazanılan birincilik derecesi ile ilk ofisini kurdu. 1997 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden yüksek lisans derecesini aldı. Yüksek lisans tezi ile “ODTÜ Parlar Vakfı En İyi Tez Ödülü”nü kazandı. 1993'ten bu yana katıldığı proje yarışmalarında çeşitli ödüller aldı. Yaptığı uygulamalar ve yarışmalar birçok ilde sergilendi ve çeşitli dergilerde yayınlandı. 1997 yılından 2007 yılına kadar ODTÜ Mimarlık Bölümü'nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak dördüncü sınıf stüdyo derslerine katıldı.

ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden doktora derecesini aldığı 2003 yılında, eşi Dr. Y. Mimar Begüm Yazgan ile “Yazgan Tasarım Mimarlık” adında ikinci ofisini kurdu. “Mimarlıkta Dizaynografi” isimli doktora tezi, mimari tasarım süreçlerindeki sistemler ve eylemler üzerine araştırmalarını kapsamaktadır. Tasarım yaklaşımı, teorik çalışmalar ve pratikteki uygulamaları birleştirmek ile tasarım sürecini sistematize etmek üzerine kuruludur. Bu anlayışla “tasarım eyleminin tasarımı” olarak adlandırdığı tasarımın programının yazılması fikri üzerine birçok proje gerçekleştirmiştir. Tüm tasarım, üretim ve inşa süreçlerinde ilişkilerin net bir biçimde kurulduğu, esnek, özgürleştirici, sistematik ve berrak mimari proje süreçlerinin oluşturulmasına dair uygulama ve araştırmalarını sürdürmektedir.

 


Alexandros Kallegias ( Asıl Juri )

 AlexandrosKallegias is an architect currently teaching at the Architectural Association (AA) (2011-current), and University of Liverpool (2013-current). He is the Programme Director of AA Greece Visiting School, AA Athens Visiting School, and AA Summer DLAB. He is a Senior Architect at ZahaHadid Architects (2011-current), acting as the BIM Coordinator of Riyadh KAFD Metro Station. He received his MArch degrees from University of Patras in 2000 (High Honors), and AA Design Research LAB (DRL) in 2011. He is a registered architect in the UK and Greece


Arif Künar ( Sürdürülebilirlik Danışmanı )

 

ODTÜ’den Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun olmuştur.

 

3E Dergisi, BEST Bina Teknolojileri Dergisi, Yeşil Bina Dergisi, Yeşil Ekonomi, Yapı, Yeşil Bina web sayfaları yayın kurulu üyesi-sektör danışmanı-köşe yazarıdır. Enerji, enerji verimliliği, nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve “yeşil binalar” konularında 2 kitabı, 5 broşürü, 200’den fazla gazete ve dergide makalesi yayınlanmıştır.

 

“Bina Enerji Yöneticiliği Sertifikası”, “Enerji Kimlik Belgesi Sertifikası”na sahiptir ve onlarca yerli/yabancı hem sanayi hem de bina enerji verimliliği etüt ve uygulamalarında, “yeşil bina” çalışmalarında bulunmuştur. Türkiye’nin ilk LEED-NC PLATİN Sertifikalı Binası olan ESER Yeşil Bina’nın enerji ve çevre danışmanlığını, Türkiye’nin ilk mevcut binalarda LEED Altın Sertifikası’nı alan Gama Genel Müdürlük Binasının LEED-EB Danışmanlığını yapmıştır. Şu anda Çukurova Havalimanı, Ankara Hızlı Tren Garı, Batışehir, Gama Towers, Prokon, Brisa, Koç-Akgül Kuleleri, Yol Boyu Kuleleri, JCB, ASAŞ, İTO OneTower, PARAGON, TBMM Başkanlık Konutu, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus’unun vb. birçok projenin; “Yeşil Kampus” ve LEED Sertifikası danışmanlık hizmetini sürdürmektedir.

 

Halen kurucu ortağı olarak, ülkemizin ilk Türk ESCO’su olan VEN ESCO Bina Enerji Yönetim Danışmanlık San. ve Tic. A.Ş. Firması’nda; Genel Müdür görevini sürdürmektedir. Aynı zamanda ODTÜ-MATPUM da; “Enerji Danışmanı” olarak, ODTÜ’nün ve UNDP, TTGV ve Kamunun projelerinde yer almaktadır. Enerji Yönetimi Derneği’nin de kurucu üyesi ve Başkan Yardımcısıdır. ÇEDBİK ve SEPEV üyesidir.

 


Hilmi Güner ( Yedek Jüri )

Oğul Can Öztunç ( Yedek Jüri )

Oğul Öztunç 2014 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Öğrenciliği süresince kısa sürelerle birçok ofiste çalıştı. AA Visiting School, Politecnico di Milano, EASA (European Architecture Students Assembly), Herkes İçin Mimarlık, Atelier Bow-Wow, İstanbul Tasarım Bienali gibi kurumları ve organizasyonları da içeren birçok workshopta ve etkinlikte, katılımcı ve yürütücü olarak rol aldı. Ulusal ve uluslararası yarışmalara aktif katılım gösterdi ve ödül grupları içinde yer aldı. Diploma projesi ile fakülte eşdeğer birincilik ödülüne layık görüldü. 2014 yılı Archiprix Türkiye Birincilik Ödülünü ve Helmut Hentrich Foundation seyahat bursunu kazandı. The Image Conference kapsamında bu sene ekim ayında  Berlin Freie Universtat’ta düzenlenen konferansta ‘Savaş Makinelerinin Toplumsal Hafızadaki İmgesinin Dönüşümü’ adlı ortak araştırmasını sundu. İTÜ Mimari Tasarım Programında yüksek lisans yapmakta, Bilgi Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi pozisyonunda çalışmaktadır.